hoofding
Nieuwsbrief Departement Wijsbegeerte - oktober 2021

ACTIVITEITEN

Hoe nu verder


Op zondag 3 oktober nemen Marlies De Munck en Katrien Schaubroeck deel aan het livefilosofiegebeuren ‘Hoe nu verder?’ van filosofiehuis Het zoekend hert.
Tickets en informatie via Het zoekend hert of Arenberg.
 
 
 
 
 
 
Te gek voor woordenOp 6 oktober is Leni Van Goidsenhoven te gast over haar laatste boek OnGehoord bij Te Gek voor Woorden, een campagne voor het bespreekbaar maken van psychische kwetsbaarheid.
Info en tickets via de website van Te Gek!?.
 
Op donderdag 7 oktober om 14.00u kan je online deelnemen aan de ‘Interdisciplinary lecture by Valeria Bizzari: The link between Diagnosis and Collective Emotions The case of Asperger's Syndrome’.
Meer informatie en inschrijven via de website.
 
Tijd voor de mens in zorg en economie. Gedurende 6 donderdagavonden zullen de Leerstoel Economie van de Hoop, Sociopolis en UCSIA tijdens webinars ingaan op de vraag hoe we in de zorg alsook in het bedrijfsleven de balans kunnen bewaren tussen twee verschillende vormen van tijdsbeleving: namelijk de efficiënte tijd en de zinvolle tijd. We stellen vast dat deze balans, tussen actie en bezinning, vandaag grondig verstoord is en bieden concrete oplossingen aan. Op 7 oktober zal bekende Nederlandse filosofe Joke J. Hermsen de reeks inzetten.
Schrijf je nu in via de website.
 
Op 11 oktober geeft Erik Myin in het kader van de Studium Generale aan de UA een avondlezing, ‘Ultiem mysterie of heel gewoon? Een filosofische kijk op bewustzijn’.
Meer informatie en inschrijven via de website.
 
‘Secularization: Hermeneutic instrument / contested concept’. On Tuesday 26 October (14:00-18:00), the Center for European Philosophy organizes a study day on methodological aspects of the concept of secularization. Focusing on philosophical uses (and misuses) of the concept, two different approaches are explored. Ariën Voogt (PThU Amsterdam/Groningen) defends the hermeneutic value of the concept of secularization, seeing it as a practice of interpretation that establishes links between the discursive domains of the secular and the religious. According to Sjoerd Griffioen (University of Groningen), secularization is an essentially contested concept, capable of generating a wide variety of narratives on the genesis of the modern age. He argues that attention to the ‘ideenpolitische’ use of the concept is key to making sense of the secularization debate. The study day is organized as CST-event on campus (Room S.004, Lange Sint-Annastraat 7, 2000 Antwerp) as part of the research master seminar Religion and secularization, but is open to all interested participants. Prior reading of two short texts by Carl Schmitt and Karl Löwith is recommended.
For registration and more information, please contact herbert.devriese@uantwerpen.be.
 
Hoop in transitieOp 28 oktober stellen de Leerstoel Economie van de Hoop, UCSIA & The Hope Project het webinar ‘Hoop in transitie: de transformatieve kracht van hoop in de strijd tegen de opwarming van het klimaat’ voor. Gedurende ruim een uur gaan Luk Bouckaert, Steven van den Heuvel in op welke rol hoop kan spelen in attitudes tegenover klimaatverandering.
Meer informatie en inschrijven via de website.
 
Minorities and philosophyDe leesgroep van MAP (Minorities and Philosophy) Antwerpen vindt binnenkort weer plaats (datum TBD). We lezen een essay van Charles W. Mills, die helaas eerder deze maand overleed. Wie deze belangrijke filosoof wilt leren is bijzonder welkom.
Mail naar map@uantwerpen.be om op de hoogte te blijven!
 
De School voor Comparatieve Filosofie Antwerpen is een vzw die geïnteresseerden wil laten kennismaken met een brede waaier aan levensvisies van vroeger en nu, uit verschillende culturen. Voorkennis is niet vereist, wel openheid van geest. Het motto ontleende de School aan Erasmus: “Ik wil een burger van de wereld zijn”. Bekijk de kalender voor het academiejaar 2021-2022 en ontdek welke cursussen de school aanbiedt.
 

NIEUWS UIT HET DEPARTEMENT

Daan Kenis is begonnen op 1 september als doctoraatsstudent in het team van Kristien Hens. Daan zal werken rond standpunttheorie, precisiegeneeskunde en inclusie. Hij zal ook nauw samenwerken met VITO, waar ze een platform voor precisiegeneeskunde ontwikkelen.
 
Joke Struyf is begonnen als doctoraatsstudent op 1 september bij Katrien Schaubroeck. Ze werkt op een doctoraat over feminisme en moederschap. Daarnaast zal ze samen met Kristien Hens in het internationale B2Inf consortium (Be Better Informed about Fertility) een gender analyse uitvoeren op interviews met Europese jongeren over fertiliteitsgeneeskunde.
 
Op 1 september startte Giulia Di Rienzo (master wijsbegeerte van de Universiteit van Parma) als doctoraatsstudente met als promotoren Erik Myin en Ludger van Dijk. Haar onderzoek handelt over translatie van onderzoek tussen theorieëen, toepassing en therapie. Het onderzoek wordt gesponsord door een Marie Sklodowska-Curie netwerk van de Europese Unie.
 
Op 15 september startte Maïté de Haan als praktijkassistent aan het departement. Maïté werkt als docent mee binnen het vaardighedenprogramma.
 
Op 1 oktober vat David Schoute zijn proefschrift over ethiek in een enactivistisch kader aan bij Erik Myin en Katrien Schaubroeck.
 
Vanaf 10 oktober tot 20 december zal Marco Facchin (IUSS Pavia) gastonderzoeker zijn bij het centrum voor wijsgerige psychologie, om te werken met Erik Myin over representatie in verbeelding en wiskunde.

DOOR EN VOOR STUDENTEN

Alumna Julia Alegre Mouslim is sinds september als doctoraatsstudente verbonden aan de Universiteit van Malta. Haar onderzoek maakt deel uit van het European Training Network 'Solidarity in Diversity' en focust zich op politiek activisme, publieke pedagogie en de performativiteit van protest.
Je kan haar contacteren via julia.alegre@um.edu.mt!
 
De Virtuele Mens‘Ken jij je <digitale> zelf?’ Op 1 oktober lanceerden drie alumni wijsbegeerte, Anthony Longo, Sam Hoeck en Stefanie Matthys, een nieuw filosofisch platform: ‘De Virtuele Mens vzw’. Met behulp van filosofie gaan ze op zoek naar praktische handvaten om zinvol en kritisch om te gaan met de digitale samenleving.
Meer informatie vind je op de website van De Virtuele Mens.
 
Alumni Oscar de Nijs Bik publiceerde het artikel ‘Erkenning en authenticiteit’ in Streven.
Lees het artikel.

IN DE MEDIA

Leen Verheyen vertelde in het ochtendprogramma Fris! op NPO1 over de zin en onzin van het opleggen van leesstraffen en het effect van literatuur op ons denken en handelen.
Herbeluister het fragment.
 
Martha ClaeysMartha Claeys gaf een Brainwash talk die te zien was op NPO2.
Herbekijk hier de samenvatting van haar onderzoek in 12 minuten!
 
Martha Claeys dingt mee naar de Vlaamse PhD cup 2021. Op 11 oktober vindt de finale plaats in de Handelsbeurs in Gent. Je kan gratis gaan kijken, maar registreren moet wel. Registreer je hier voor de finale. Vanaf 4 oktober kan je ook stemmen op Martha voor de publieksprijs!
 
Traditionis CustodesIn Tertio uit Michaël Bauwens bedenkingen bij het recente motu proprio Traditionis Custodes van de paus.
Hier kan je de tekst lezen.
   

Contact


Vragen? Opmerkingen? Voorstellen?
Mail naar
maite.dehaan@uantwerpen.be

Online


Bekijk de nieuwsbrief hier
online.

Uitschrijven?


Als u deze nieuwsbrief niet meer wil ontvangen, kunt u hier uitschrijven.
footer